Weekend Yosemite National Park

Dit keer geen reisverslag van een week of een maand, maar van een weekend. Het weekend van Yosemite National Park heeft mij zoveel nieuwe indrukken gegeven die ik gelijk graag met jullie wil delen.

Ons vertrek van kantoor was 4PM, auto gehuurd en op naar het Yosemite International Hostel in Groveland, net op de grens van het Yosemite National Park. Een ervaring tegemoet met 3 andere interns/medewerkers van het Consulaat, die eigenlijk ook allemaal geen super kampeerders zijn..

Dit weekend bestaat uit allemaal, ja echt allemaal, nieuwe indrukken. De Walmart, waarom hebben zij alles? Dan maar een burger bij Mac Donalds, in de Walmart, gekocht en verder alles ingeslagen om aankomend weekend te kunnen overleven. Een conference call in de auto, nog net even voordat het weekend begint.

Inmiddels krijgen we honger en gaan we op de gok op zoek naar een fastfood restaurant in Manteca, een mall-city. In ieder geval het lijkt erop, want ik zie alleen maar huge winkels en concurrenten van de Mac. Een heerlijke pizza calzone op om de weg te vervolgen in het donker naar de natuur van Yosemite. Ons hostel is in Groveland, op de grens van het park, om de volgende ochtend vroeg te vertrekken. Aankomst 11PM. Beetje verkeerd gereden, maar verder prima reis.

Al onze spullen in de kamer gelegd, waar we met z’n vieren twee stapelbedden hebben en een douche delen met 10 anderen. Gelukkig waren wij van plan om 5:45AM op te staan en vroeg in Yosemite aan te komen, want wij hadden geen campground spot gereserveerd. Je kan veel in de toeristische Yosemite Valley reserveren, maar wij wilde echt kamperen, dus op de bonnefooi. Ook waren wij natuurlijk te laat met reserveren, omdat dit plan twee weken van tevoren was gemaakt.

Onze campground was first come, first served. Dus waren wij daar 8:30AM, voordat iedereen vertrekt moet je een andere spot claimen. Elke spot heeft een paal met een nummertje en het kaartje eraan hoelang je blijft. Hele campground van 55 plaatsen, Porcupine Flat, rond gelopen en we hadden een mooie plek. Nummer 18, na een echte Texaan Willy die er twee nachten gezeten had. De tent opgezet, en al het eten in de BearBox gedaan die je er ook bij krijgt, omdat de campground niet met een hek of iets is afgesloten. Je auto leeg, anders komen daar ook dieren(beren of puma’s) op af. Na $10 betaald te hebben voor 1 nachtje met z’n vieren, waren we klaar voor de ‘toeristische dag’ van ons tweedaagse trip op zaterdag en zondag. In de auto naar de Yosemite Valley, waar ook Yosemite Village is, bespraken we de avond ervoor, want een gelach en gegall!

We waren namelijk niet gelijk gaan slapen in ons Hostel in Groveland, want bij aankomst hoorden wij dat een paar honderd meter van onze slaapplek de oudste kroeg van California is. De drie mannen konden dit niet weerstaan en wij zijn dus naar de Old Iron Saloon geweest. Een groot avontuur beleefd met de plaatselijke mensen, het plaatselijke dansje geleerd, het plaatselijke biertje geproefd en met plaatselijke mensen een potje pool gespeeld. De alcohol vloeide en dat maakte niet alleen ons, maar ook de plaatselijke mensen los. 01:00 thuis.

Zaterdag zijn we naar Glacier Point gereden, ondertussen op twee hele mooie uitzichtpunten gestopt (zie foto’s!). IMG_1937Op Glacier Point kan je de Half Dome aan het eind van de Yosemite Valley zien, wederom een drukke bezienswaardigheid. Bij een minder volle parking lot stoppen we om even te genieten van de rust en reinheid. Prachtige ruige, groene natuur laat onze ogen genieten. Echter het is California niet, als je daar weer eens aan de praat raakt met ‘random’ mensen. De motorclub van Monterey is ook aanwezig en wij leren veel over hun leefstijl, uiteraard omdat zij, als Amerikanen, trots zijn op en veel praten over hun passie.

We vervolgen naar het Wilderness Center in Yosemite Village om onze hike voor de dag erna, zondag, uit te stippelen. We hadden van tevoren al afgestemd om een grote hike te doen, dus een hele dag flink wandelen was het plan. Eenmaal gekozen voor een redelijk heuvelachtige hike met veel meertjes langs de route, wat voor ons allen toch een pittige tocht zal gaan worden. Om de zaterdagmiddag af te sluiten hebben we nog even een kijkje genomen in het Visitor Center. Met de kennis van de oprichters, geschiedenis, flora en fauna van het park op naar, wellicht wel het hoogtepunt van het weekend, de BBQ!

Eenmaal terug op de campground hadden we gezamenlijk veel zin in de BBQ. Alle spullen uit de auto en naar de overkant van de campground om brandhout te halen en daarmee de hele avond en zelfs de volgende ochtend nog kunnen genieten van het zeer droge hout van Yosemite. De vuurkorf was bij de prijs inbegrepen op onze eigen spot, dus daar hebben we ook dankbaar gebruik van gemaakt. Gelijk een groot fikkie gestookt door iets te veel enthousiasme. Toen de vlammen waren gedempt, hebben wij het grillrooster over de korf heen laten hangen en een stuk aluminiumfolie eroverheen. We hadden een BBQ en briketten gekocht bij de Walmart, als beginnende kampeerders, maar dat was achteraf niet meer nodig. Zoals Nederlanders betaamd, op de terugweg keurig weer ingeleverd!
IMG_1967Met een aluminiumfolie over het rooster al onze hamburgers, worsten, portobello champignons en paprika’s heerlijk klaargemaakt. Daarna om de korf gaan zitten en kampvuurgesprekken gevoerd, waarna wij in de ijskoude tent gingen slapen. Conclusie: nauwelijks geslapen, onze warmte was ijs geworden aan de bovenkant van de tent en de rug wilde niet meer bewegen. Het enige dat de nacht kon breken, was een onverwachts bezoekje van een Black Bear of een Mountain Lion, maar, helaas, ook niet gebeurd. Na een slechte nacht gelijk weer een vuurtje stoken om het weer warm te krijgen, omdat het flink gevroren had. Douchen was niet mogelijk, omdat die er simpelweg niet waren. Een boterham met chocolade pasta als ontbijt zou toch wel voldoende voor een grote hike moeten zijn..
IMG_2044
Via de Old Tioga Road naar ons vertrekpunt van onze hike. 10,2 Mile zouden wij de natuur van Yosemite National Park doorwandelen om tegenieten van de fantastische meren, bomen, rotsen en uitzichtpunten. Omdat het verslag van twee dagen al aardig lang aan het worden is, was hierbij de hike ook onbeschrijfbaar. Een ervaring die ik iedereen gun en van harte aanbeveel. In de auto terug heb ik zelfs de woorden ,“Ik denk dat dit misschien wel het gaafste weekend van mijn stage tot nu toe is geweest”, uitgesproken. Op de foto hieronder staat onze hike, van Tenaya Lake, via Murphy Creek en het Raisin Lake naar May Lake om daarna nog de laatste 1,1 mile af te dalen naar onze auto. Totale tijd: 7 uur.

We zijn niet naar de schaarse plekjes in het park gegaan waar Giant Sequoias groeien, want naast dat het zeer toeristisch is, zijn er in Yosemite niet veel, en kan je beter naar Sequoia National Park gaan. Een fijne reden om nogmaals, als een echte Nederlander betaamt, te kamperen.

Als laatste neem ik jullie nog graag mee in de spanning van afgelopen week voordat we zeker wisten dat we dit weekend wel konden gaan. We zijn via de 120 Highway naar het park gereden, wat ook de snelste route is. Echter de 140 Highway, wat een 50 mile eronder ligt, was en is nog steeds afgesloten, omdat er bosbranden zijn. De kans op een nieuwe bosbrand was very high, maar gelukkig is ons niks overkomen en hebben wij de tijd van ons leven gehad!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *