Thanksgiving San Diego

Terwijl iedereen op de 4de donderdag van november zijn/haar familie opzoekt, reis ik af naar het zonnige zuiden. Met San Diego als eindbestemming vertrekken Jeroen, Laurens, Victor & ik om 6AM op Thanksgiving Day, een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor het voorgaande jaar en het slagen van de oogst. Zoals vele tradities in de Verenigde Staten bepaalde Nederlandse invloeden hebben, heeft de belangrijkste nationale dag dat ook. Velen van de eerste Europese pelgrims die naar de Plimoth Plantation geëmigreerd waren, hebben in Leiden gewoond. Zo is Thanksgiving Day (deels) gebaseerd op Leids Ontzet.

IMG_4293Aan het begin van de reisdag ontbijten we bij een fastfooddorp naast de snelweg om door te rijden naar Long Beach. Aangezien driekwart van het gezelschap al in LA en omstreken is geweest, proberen we daar zo weinig mogelijk vertraging op te lopen. Via een tip van een local belanden we in Dogz, een bar met gratis hotdogs. Na ons volgepropt te hebben, rijden we door naar ons hostel in Gaslamp Quarter, The Historic Heart of San Diego. Onder ons backpackershostel zat een restaurant waar uiteraard het Thanksgiving Dinner is gegeten, bestaande uit: Turkey, Sweet potatoes, green beans and pumkpin pie. Afsluitend met de backpackers gedronken en uitgeweest om vrijdagochtend mijn brakheid op de boulevard van San Diego eruit te rennen.

Als ontbijt krijgen we gratis wafels met boter, maple syrup & slagroom en spreken we een aantal backpackers die al vijf dagen het hostel niet uit zijn geweest. Erg zonde vinden wij, dus vertrekken we naar het grote Balboa Park. Prachtig park met statige gebouwen waar ook veel musea zijn gevestigd. Wij kiezen het dierenmuseum, The San Diego Zoo. Bezienswaardigheid nummer 1 heeft ons dan ook ruim vijf uur vermaakt. IMG_0197Erg groot opgezet in de voor veel dieren gewenste natuuromstandigheden, 30°C met palmbomen. Terug gewandeld via het rustige downtown SD en de auto gepakt naar Cabrillo Point om te genieten van de zonsondergang. Een ervaring niet te vergelijken met Scheveningen, waarna wij bij Fort Rosecrans National Cemetery hebben stilgestaan bij de vele overleden heldhaftige mariniers. Op aanraden van Algis een goede Vietnamese bodem gelegd om de eerste dag af te sluiten met heerlijke biertjes in nightclub Fluxx.

IMG_0215Met wafels als ontbijt vertrekken we naar de Harbor Drive om het USS Midway Museum, de USS Midway, te bezoeken. Naast de uitleg over de methode van opstijgen/landen, worden bovenal de oud gedienden geëerd. Het langst dienende vliegdekschip uit de 20ste eeuw van de U.S. Navy is erg indrukwekkend en weer een prachtig voorbeeld van het patriottistische Amerika. Op de boulevard lopen we langs de Star of India, oudste nog regelmatig varende zeilschip ter wereld, en een van de vele veerboten die de baai van San Francisco 60 jaar lang overstak, genaamd Berkeley.

IMG_029820 minuten later staan we bij de Mexicaanse grens de hoge hekken te bewonderen. Aan de Mexicaanse zijde Tijuana, 5de stad van Mexico. Aan de Amerikaanse zijde een uitgestrekte leegte met alleen een dichtbevolkte grenscontrole. Via Imperial Beach rijden we terug naar Navy-city. In San Diego ligt namelijk de vloot van de U.S. Navy en hebben wij het geluk om drie, nog wel dienende, vliegdekschepen te mogen bewonderen, Impressive! Wij vervolgen ons 4-daags trapje naar Coronado dat Coronado Hotel als blikvanger heeft. Helaas betrekt het en is het ineens maar 20 graden en dus te koud om op Coronado Beach te gaan liggen. Via de extreem hoge San Diego-Coronado Bridge, waar de vliegdekschepen onderdoor moeten, rijden we terug naar ons hostel. San Diego heeft, in mijn opinie, meer klasse dan veel andere Amerikaanse steden en daarom willen we ook graag aan de boulevard bij Seaport Village gaan eten. Na wederom een heerlijk diner op de zaterdagavond gratis Budweiser van ons hostel opdrinken en onze slaap uitstellen.

Op zondagochtend worden wij weer getrakteerd op zon en wafels. Via de prachtige lagune Mission Bay en de zeehonden bij La Jolla zijn we onderweg terug naar het techcentrum van Californië. IMG_0346We lunchen langs de Golden State Freeway bij El Pollo Loco om in de regen, waar Californië ontzettend hard naar snakt, onze terugreis voort te zetten. In de vreselijk lange file geleerd dat vier mannen ook flink kunnen kwebbelen en de wegen totaal niet water resistent zijn. Echter het meest opmerkelijke was de ruim 10 kilometer file in de middle of nowhere voor een afslag om te eten bij de zes verschillende fastfood restaurants. (en nee, niet om te tanken, want daar stond geen rij).

Om te resumeren kan ik van harte aanraden om naar San Diego te gaan. Een prachtige stad om nog eens terug te komen met een rustig centrum, witte stranden, ruige natuur, zonnig en veel bezienswaardigheden. Zou deze stad, als enige grote stad in Californië, bijna pittoresk willen noemen, evenwel het blijft Amerika…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *