Rondje Californië met ouders

Zaterdagmiddag 17 januari zijn mijn ouders aangekomen in San Francisco. Na ze opgehaald te hebben van de luchthaven, de spullen in het appartement neergelegd te hebben, zijn wij alvast, middels een wandeling, San Francisco gaan verkennen. Aankomende 10 dagen bestaat uit drie dagen San Francisco, The City by the Bay, en precies een week rondje Californië. 

De eerste drie dagen bestaan, voor Wilbert, vooral uit het laten zien van de stad waar hij vijf maanden van zijn korte leventje heeft mogen leven. De sfeer, de gemaakte vrienden, zijn huis, zijn werkplek, vaak bezochte bars/restaurants en de bezienswaardigheden worden allen bezocht. Zaterdag bestaat uit de jetlag uitstellen met wandelen door de stad, The Negev laten zien om daarna in een echt Amerikaanse gelegenheid heerlijk weer eens te tafelen.

alcatraz islandZondag, de eerste volle dag, wordt er snel ontbeten om met de eerste boot naar Alcatraz te gaan. Het eiland, voor Wilbert ook de eerste keer, is erg indrukwekkend door de taak die het heeft gehad voor zowel de marine als de zwaarbewaaktse gevangenis van de VS in zijn tijd.Alcatraz Via Fisherman’s Wharf, de zeehonden en Marina fietsen wij in de mist de Golden Gate brug over. Eenmaal 1,7 mile verder, aan de andere kant, begint het op te klaren, dus fietsen wij in het zonnetje de GG-brug terug over. Via wederom een wandeling, ditmaal over Lombard Street, en de Cable Car komen wij terug in ons appartement in SoMa. Wij maken ons klaar voor een Mexicaans diner, in het alom bekende Pancho Villa Taqueria. Heen met de Uber, terug met de benenwagen.
Dag 1: 25,82 kilometer.Voor de golden gate bridge

Met de opkomende zon bewonderen wij het vele goud van het gemeentehuis, waarna wij ons verwonderen over de oorsprong van de United Nations in San Francisco. Een hartverwarmend welkom voor mijn ouders op het Consulate-General of The Netherlands in San Francisco waar ze een rondleiding van hun eigen zoon krijgen. Het wordt en blijft als een speciale plek gezien wat wij evalueren tijdens een bakkie bij de Starbucks. Wederom voor Wilbert iets nieuws op deze dag, een tour in het AT&T Park, standplaats van de SF Giants, uitkomend in de Major League Baseball. Op een zeer succesvol moment van de club krijgen wij een tour, namelijk Champion of The World Series in 2010, 2012 & 2014. Die laatste heeft Wilbert zelf in de stad meegemaakt! Met een broodje op de Embarcadero op, shoppen in winkels voor het thuisvolk en even bijkomen in ons appartement. Maken wij ons klaar voor een diner in House of Nanking, een Chinees in Chinatown, gallen en brallen!
Dag 2: 13,28 kilometer.

Met ons gehuurde Volkswagonnetje verlaten wij de stad via Alamo Square, Golden Gate Park, Dutch Windmills, Ocean Beach & Lake Merced om “Silicon Valley” mee te maken. Eerste stop is Stanford University om koffie in Palo Alto, tussen de nerds/ondernemers, te drinken. Uiteraard worden Google en Apple bezocht, om een salade in Santa Cruz te nuttigen. Highway 1De hoge verwachtingen van Pacific Coast Highway 1 worden waargemaakt en voordat we op een binnenlandse weg ons hotel in Santa Barbara opzoeken, worden we getrakteerd op 15.000 zee olifanten. Als avondeten deze keer een pizza tussen de pensionado’s.
Dag 3: 2,89 kilometer.

Op ons gemak wakker worden door baantjes te trekken en lekker te ontbijten. Via de Santa Barbara Boulevard vervolgen wij onze trip naar de Santa Monica pier, waar wij genieten van de gillende keukenmeiden in de achtbaan en een sourdoughbread bowl met clam chowder. Uiteraard zijn Beverly Hills & Hollywood bezocht. Een tegenvallende ervaring was de Hollywood Boulevard wel, wellicht omdat het overdag was. Verder is de stad Los Angeles zoveel getracht te ontwijken, echter de hele metropool heeft ons toch gebeten, ruim een uur in de file gestaan. Inmiddels stijgt het aantal miles an hour en komen wij aan in Adelanto, een sprekend voorbeeld van een stad uit de Midwest: Gas, Food, Liquor & Motel (&Casino). Welkom in Amerika, slaap wel en morgen Vegasss…
Dag 4: 7,30 kilometer.

Viva Las Vegas, here we come! Vanuit het deprimerende Adelanto, via Mojave National Preserve, op naar Vegas. wilbert in Las VegasDé stad waar Wilbert vanaf zijn aankomst in The United States of America al over droomde, gaan wij nu vanaf The Strip beleven. Onze kamer wat plaats neemt in het oude ‘The Sahara’ heeft prachtig uitzicht over The Stratosphere & Downtown Vegas. Daar zijn we overigens niet geweest, want The Strip biedt kilometers fruitautomaten. Aan het aantal gelopen kilometers van deze dag, valt af te lezen dat wij niet alleen de strip afgelopen hebben, maar ook veel resorts binnen zijn geweest. Een kleine greep uit de momenten toen wij van verbazing in verbazing vielen: Fountainshow van Bellagio, Eiffeltower van Paris, Piramid van Cheops van Luxor, Skyline van New York van NewYork NewYork, Gondels van The Venetian & de immensheid van MGM Grand.
Resultaat Dag 5: 39,84 kilometer

Vroeg op, want Grand Canyon National Park staat op het programma. Ruim 4,5 uur rijden, veelal door Arizona. De weg ernaartoe is al noemenswaardig. Over bergen en door dalen, van rotsachtig landschap tot woestijn, van rood gesteente tot uitgestrekte kale grasvlaktes. Een tocht om de bekendste kloof van de wereld vanaf de South Rim te bewonderen. Familie bekendam in grand canyon national parkGigantisch uitzicht over het resultaat van de inspanningen van de agressieve Colorado rivier. Via dezelfde oogverblindende route luisteren wij in de auto alvast naar Sir Elton John, wij gaan namelijk naar zijn show in Vegas! Opgemaakt stappen wij in de taxi naar The Colosseum, het theater van Casaer’s Palace, het eerst hotel dat een thema aan zijn resort toekende, waar Las Vegas famous van geworden is. Om de 68-jarige entertainer, een van de meest gerespecteerde, zo passievol te zien spelen/tokkelen en tegelijkertijd te genieten, laat je los gaan. Mee neuriën, zingen, dansen, klappen en vooral luid gebrul geeft de zaal terug. En op z’n Amerikaans, de aller voorste rijen mochten bij het een-na-laatste nummer het podium op om de geluid producerende One Million Dollar Piano van dichtbij te aanschouwen. Elton John in Colosseum of Caesars PalaceOverdonderd verlaten wij de, tot in detail prachtige, zaal en maken wij ons klaar voor een gokje. Verloren zoeken wij ons bed op, vertrouwend erop dat de hitte van Death Valley ons morgen kan verheerlijken.
Dag 6: 21,08 kilometer

Allen heerlijk uitgeslapen en met gevulde waterflessen vertrekken wij van Vegas naar Bakersfield, met als hoogtepunt Death Valley, de heetste plek op aarde. Ingelezen over het nationale park, waar het in de zomer wel 50°C kan worden en met -81 meter de laagste plek van het westelijk halfrond is, echter wat moeten wij verwachten?
We rijden uit de Valley van Las Vegas via verschillende bergketens ineens een groot dal in, Death Valley.Death Valley national park Door de erg laag gelegen zoutvlakte kunnen de temperaturen onmenselijk hoog worden. Vanuit het zuidoosten naderen wij het park en stoppen bij de eerste kunstmatige fata morgana om heerlijk koffie te drinken. Moeders kan tegen de verschrikkelijke hitte, zelfs in januari, maar vaders en Wilbert niet, dus pakken wij de auto naar Badwater & Artist’s Drive, het laagst gelegen punt en bergen die lijken op een kleurenpalet, prachtig.Badwater basin Eigenlijk zouden wij het elke dag kunnen vermelden, maar het rijden alleen al door California, en nu Death Valley, is geweldig. De verschillende klimaten, grondsoorten, hoogtes en vegetatie is niet voor te stellen als je uit Nederland komt, schrijvende terwijl wij zandduinen passeren. Dan…
Bakersfield, een echt farmers dorp, verlept. In een echt Amerikaans motel geslapen met als ontbijt ei en bacon. Echter de avond ervoor hadden wij een avontuur met een zwerver onder een viaduct om bij het steakhouse te kunnen komen. Uiteraard een heerlijke steak gegeten!
Dag 7: 7,35 kilometer

Zondag 25 januari, erg koud en vreselijke mist. Geen prettig vooruitzicht als wij naar Sequoia National Park gaan om onder andere de grootste boom van de wereld te bekijken. Nagenietend van een top steak, vertrekken wij om bij een fruitteler verse vruchten te kopen als lunch ergens in het park. Sequoia National Park bestaat uit drie duidelijk onderscheidende hoogtelagen, namelijk Foothills, Forest & Alpine. De sequoia bomen staan in het Forest, waar wij naartoe gaan. Eerst basiskennis opgedaan in het Giant Forest Museum om daarna van het mooiste uitzicht van het park te genieten vanaf Moro Rock. Dan op naar de General Sherman Tree, de grootste boom, qua volume. Familie bekendam in SequoiaEen waanzinnige immensheid blinkt in je ogen als je de 7,7 meter brede boom ziet verschijnen. Daarna in het Big Tree Forest een kleine trail gewandeld en nogmaals genoten van de General Sherman, vernoemd naar een Amerikaanse soldaat. Morgen staat Yosemite op de planning, dus zullen wij in het donker aankomen in een grensdorpje om de volgende dag snel het park in te kunnen. Via de enige echte kerstboom van Amerika, de General Grant Tree in Sequoia Park, waar elk jaar op Kerstdag feest onder gevierd wordt, komen wij in Oakhurst aan. Met een Amerikaans-Italiaanse pizza sluiten wij daarna de dag af in de Hot Tub.
Dag 8: 6,67 kilometer

wilbert bekendam in YosemiteDe laatste dag met nog een geweldig hoogtepunt op het programma: Yosemite National Park. Wakker worden in de Exercise Room van ons hotel en na een boterham met ham vertrekken wij naar de Wawona ingang. Een dorpje met victoriaanse huizen dat op dit moment, in de winter, uitgestorven is. Op naar het uitzichtpunt over de Yosemite Valley en daarna de kloof inrijden om een wandeling te maken. Uiteraard eerst een koffie en naar het museum in Yosemite Village om uitgelegd te krijgen welke waterval nog loopt en in welke meren nog water te vinden is. Via de kletterende watervallen lopen wij naar Mirror Lake om van onder de Half Dome, de bekendste granietensteen van Yosemite, te bekijken. Lunchen aan het meer en terug gewandeld langs het daaruit voortvloeiende beekje. Wij rijden naar de west uitgang om daar het park te verlaten, maar niet zonder af en toe te stoppen voor de vele verre uitzichten die Yosemite, Number 3 of Top 10 Most Visited Parks in USA, rijk is. Halverwege de route naar ons hotel, rijden wij langs de Iron Door Saloon. De oudste continu geopende bar van Californië, waar wij een dollar in het houten plafond gegooid hebben tijdens het drinken van het favoriete bier van de mannen: Sierra Nevada Pale Ale. De laatste dag afgesloten met wederom een verrukkelijke steak om wegdromend te genieten van een vakantie met vele uitersten.
Dag 9: 19,67 kilometer

wilbert de amerikaanEen bizarre reis met veel verschillende natuurlandschappen en zeer uiteenlopende typen mensen, maken deze vakantie erg speciaal. Van woestijn, droge vlaktes, strand en de ruige kuststrook tot besneeuwde bergen, rotspartijen en de grootste bomen. Nog niet gesproken over de differentiatie van de mensheid over een route van 2430 kilometer, cowboys in Arizona, rich and famous in Las Vegas, Indianen, Pensionada’s in Santa Barbara, boeren in Bakersfield en de vele Yuppen in de stad waar Wilbert in vijf maanden zich toch wel thuis gevoeld heeft.

Inmiddels spuugzat van de Canyons & Valleys en geeft het een hartverwarmend gevoel om weer ‘echt’ thuis te komen in het koude Lage Land, Nederland.
Rondje californie

 

One thought on “Rondje Californië met ouders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *